Hoppa till sidans innehåll

Ny ishall till konståkningen i Täby

17 DEC 2018 20:51
Det bubblas lite var stans om en ny ishall till Täby och nu är det inte längre bara planer.
  • Skapad: 17 DEC 2018 20:51

I flera år har isklubbarna i Täby brottats med träningstider som krockar med skolan eller är så sena att barnen ska sova sedan flera timmar. Isklubbarna växer och kan idag inte ta emot alla barn som söker sig till konståkning och ishockey och har även svårt att ge tillräckligt med istider till aktiva som elitsatsar.

Senare år har frågan blivit akut då klubbarna har växt ur ishallarna och behövt köpa många istimmar i våra grannkommuner varje vecka. Konkurrensen har bitvis varit hård om att få tillräckligt många timmar på tider som de aktiva kan träna på och har lett till att alla klubbarna drabbas genom en lägre tilldelning än vad behovet är.

Dagens aktiva behöver träna tidiga morgnar innan skolan, på eftermiddagstider som ibland ligger innan skolan har slutat och på sena kvällstider fram till kl 23 då ishallen stänger. Trycket är så högt på Täbys ishallar att skulle de vara öppna till midnatt skulle säkert någon grupp ha träning även då.

Täby Nyheter intervjuade Maria Anderson, ordf i Viggbyholms IK, förra veckan angående bristen på ishallar och responsen har inte låtit vänta på sig. Många har kommenterat problemet med så få isytor och att det inte bara är aktiva barn och ungdomar som drabbas idag utan även möjligheten till spontanidrott blir liten. Att åka skridskor var en del av uppväxten för många i Sverige och vi vill fortsätta att möjliggöra det, att lära sig åka skridskor är något alla barn bör få lära sig under vinterhalvåret. Efter nyheten i Täby Nyheter har Moderaternas Birgitta Kaasik uttalat sig om att det finns för lite halltid i kommunen. "Som vi ser det saknas det en eller två ishallar i Täby", säger Birgitta Kaasik (M).            

Flera politiker håller med Birgitta Kaasik (M) och isföreningarna ser även de att ytterligare två isytor ger möjlighet för idrotterna att växa både på bredden och möjliggöra elitsatsning på längre sikt. VM i konståkning går i Stockholm 2021 och en tillströmning av barn till båda issporterna kommer i och med det att ske, tillsammans med utbyggnaden av Täby gör att två nya ishallar täcker inte bara dagens situation utan även morgondagens behov.

Att starta med byggnationen av en ny ishall redan våren 2019 är önskvärt och samtliga föreningar kommer försöka få till snabb hantering av frågan. Kommunen vill starta en utredning i och med deras första möte den fjärde februari för att se var det finns möjlighet att lägga en ishall och Birgitta Kaasik (M) säger att kommunen kommer att jobba nära isföreningarna i Täby för att få till lokalfrågan så bra som möjligt.

Skribent: Marika Brine
Epost: Adressen Gömd

Postadress:
Viggbyholms IK - Konståkning
Box 4051
18304 Täby

Kontakt:
Tel: 087563380
E-post: This is a mailto link

Se all info