Hoppa till sidans innehåll

Tränarutbildning på gång

14 SEP 2019 16:03
Under helgen har Stockholm Konståkning tränarutbildning, ett sätt att minska tränarbristen som råder i Stockholmsområdet. I helgen är det Assal och Klara från Viggbyholms IK Konståkning som ser till att tränargruppen i klubben får en högre utbildning
  • Uppdaterad: 14 SEP 2019 16:03

Helgens tränarutbildning ges av Stockholms Konståkningsdistrikt i Älta ishall. Tränare från hela länet är med och deltar för att vidareutbilda sig för i sin tur kunna utbilda alla nya barn och ungdomar som söker sig till vår idrott.

Att utbilda sig till tränare är en lång process som kan börjar redan vid 13 års ålder. Alla åkare i Viggbyholms IK Konståkning som är födda 2006 börjar sin tränarbana denna säsongen. Första steget är att vara med och ansvara för en skridskoskolegrupp tillsammans med en mer erfaren tränare. Att gå bredvid en mer erfaren tränare ger både förmånen att se hur de gör och skapar trygghet. Se filmen från utbildningen.

Att börja som skridskoskoletränare är något som de flesta åkarna i klubben ser fram emot att göra och från klubbens sida ett utmärkt sätt att skapa en bättre klubbkänsla. För barnen i skridskoskolan är det kul att få träffa åkare på en högre nivå och få inspiration att själv bli en lika bra åkare.

När ungdomarna har varit med under en säsong i skridskoskolan får de som vill gå grundutbildningen som finns för konståkningstränare. Det är viktigt att innan utbildningen ha provat på olika situationer som tränare och känna sig bekväm med rollen. Alla ungdomar i Viggbyholms IK Konståkning uppmuntras att utbilda sig och klubben står även för anmälningsavgiften och studiematerial då vi anser att det är både viktigt för idrottens fortlevnad och för våra egna ungdomar.

Idag är det Klara och Assal som utbildar sig och nivån är 1B. Utbildningen till konståkningstränare går genom grundutbildningen, steg 1 A+B, steg 2 A+B, steg 3 A+B samt steg 4 A+B. Att bli redo för nästa steg tar olika lång tid för tränarna och beror mycket på erfarenhet av att träna åkare regelbundet. Steg 1B innebär utbildning för åkare som arbetar eller precis tagit test 1B. Här följer utbildningen och åkarens testnivå varandra.

En utbildning innebär både teoretisk utbildning där material behöver läsas in innan de två kursdagarna samt teoriutbildning och praktisk utbildning. Under den praktiska delen får de som utbildar sig gå tillsammans med en mer erfaren tränare och lära sig hur olika moment kan läras ut, vad de ska titta på och hur olika problem för åkaren kan lösas. För att kunna göra det finns det alltid barn/ungdomar med som kallas för åkarobjekt. De som utbildas får i en lugn miljö prova sig fram med stöd. De åkare som är med brukar tycka att det är jättekul att få åka för en ny tränare och få fullt fokus på sin åkning under istimmarna. Off-ice träning ingår även det i den praktiska utbildningen och följer samma metod som isträningen. Utbildningssteget 1B har att du även måste aktivt träna åkare under en termin efter genomförd utbildning för att få godkänt på utbildningen.

Vill du eller någon du känner vara med och utbilda dig till tränare i klubben eller vara med  som åkarobjekt så hör av dig till din tränare.

Skribent: Marika Brine
Epost: Adressen Gömd

Tack alla skridskoskolebarn som åkt med VIKK i vår!

Hoppas ni får en härlig vår och sommar och att vi ses när skridskoskolan börjar igen i höst!

:)Vill du fortsätta åka skridskor nu på våren?

Anmäl då till vår Speedgrupp som kör v19 - v23

Läs mer här: Erbjudande_speed_v19_23.pdf

Postadress:
Viggbyholms IK - Konståkning
Box 4051
18304 Täby

Besöksadress:
Vaktgränd 7
18304 Täby

Kontakt:
Tel: 087563380
E-post: viggbyholm.konstakni...

Se all info