Hoppa till sidans innehåll

Vad är rättvist?

05 AUG 2019 20:56
Många kommuner brottas med för få ishallar och därmed få istider till föreningarna. Det finns många parametrar att fördela istider med, där många kommuner valt att kombinera flera olika parametrar.
  • Skapad: 05 AUG 2019 20:56

Många kommuner brottas med för få ishallar och därmed få istider till föreningarna. Det finns många parametrar att fördela istider med, där många kommuner valt att kombinera flera olika. Det kan vara allt från antal aktiva, matcher, förutbestämt antal timmar eller vem som äger hallen.

Täby kommun har tillsammans med alla isföreningar i Täby tagit fram en ny princip för isfördelning. Grundproblemet är att det finns för få ishallar i Stockholmsområdet samt att det är två sporter med olika behov som har behov av tiderna. En lagidrott och en individidrott. Täby kommun har lagt ner mycket tid och energi på att få till en ny princip för isfördelning inom kommunen tillsammans med Täbys isföreningar.

Allt startade för många år sedan med att Viggbyholms IK Konståkning ansåg att fördelningsprincipen som rådde gav väldigt mycket tyngd till lagidrott på bekostnad av den individuella idrotten. Principen var även otydlig och en kvarleva från tidigare årtionden. Principen som var tidigare byggde på antal gruppaktiviteter, antal aktiva tillfälllen per individ/dag och antal lag i seriespel. De två sista bygger på lagidrottsprincipen. Representanter från Viggbyholms IK Konståkning har lagt ner mycket tid under förra säsongen på att få till en princip som tar hänsyn även till vår idrott och våra behov.

För ett år sedan började samtalen med representanter från Täby kommun och Täbys samtliga isföreningar för att få till en isdelningsprincip som alla kunde stå bakom. Det första beslut som tog var att den gamla inte skulle gälla inför denna säsong. Sedan började en lång resa för att bredda förståelsen för sporternas olika behov och även klubbarnas olika behov. Samtal började föras och ju längre tiden gick dessto mer kunde alla se varandra och kreativa förslag kom upp.

Mycket tid lades ned på att se vad som är rättvist, är det vad som varit, vad som kommer eller behov, antal barn som vi ger möjlighet till att idrotta, elitsatsning? Det fanns många synvinklar och åsikter men vi tog tag i dem och började titta närmare på dem. En utmaning var att få det rättvist mellan lagidrott och individidrott. Både svenska hockeyförbundet och svenska konståkningsförbundet har gett ut rekommendationer om träning utefter antal och nivå på utövarna.

Rekommendationerna från hockeyförbundet ger en viss tid för respektive lag som klubben har beroende på ålder men även till viss del på vilken nivå laget är på. För konståkningen ger rekommendationerna tilldelning utefter nivå på åkarna enligt tävlingsindelning.

Nästa steg var att försöka enas om att utgå från dessa rekommendationer men vi insåg snabbt att det inte gick att använda dem rakt av då den totala tiden för isföreningarna uppgick till att fylla fyra ishallar! Rekommendationerna sade heller inte något om minst antal aktiva på isen så tillsammans togs det fram regler för hur många som behövs i respektive grupp/lag för att få tilldelning.

Sista steget skedde hos tjänstemännen i kommunen och det var att besluta om den slutgiltiga principen. Kommunen tog stor hänsyn till vad som framkommit under diskussionerna samt att de har genomlyst många andra kommuners tilldelningsprinciper. Vid sista mötet under våren presenterade kommunen den nya principen som används i år. Den bygger dels på behovet som respektive idrott har utifrån rekommendationer från respektive förbund samt antal aktiva som finns i respektive klubb. I år väger delarna lika men framöver kommer behovet att väga tyngre. Principen tar då bättre hänsyn till om en aktiv behöver fyra träningar i veckan eller bara en träning i veckan.

Resultatet visade på att konståkningen blivit nedprioriterat ordentligt med tidigare princip som byggt på lagidrott. Gapen var så pass stort att en direkt övergång inte gick att göra då hockeyn förlorade väldigt många timmar i veckan. En kompensation gjordes där konståkningen även denna säsong får ge visst antal timmar till hockeyn som stöd.

Årets fördelning ledde till att Viggbyholms IK Konståkning fick 25,5 h i veckan (efter att kompensation till hockeyn getts) som ska fördelas över tiden ishallarna är öppna. Ishallarna i Täby kommun är öppna till kl 23 för att få till så mycket istid som möjligt för klubbarna. Viggbyholms hockey och konståkning är idag större än Täby HC och Täby konståkning vilket gör att Viggbyholms IK har fått  timmar även i Tibble denna säsong.

För Viggbyholms IK Konståkning innebär det att vi kommer vara i Tibble på fredagar. Viggbyholms IK Konståkning är fortfarande en ung klubb med unga åkare som inte kan träna sent på kvällarna. Vi har därmed förhandlat till oss så få sena kvällstider, mellan 21 och 23, som möjligt men med konsekvensen att vi har eftermiddagstider som startar redan 15.30. Alla tider har sina för- och nackdelar och att få till ett perfekt schema utifrån alla parametrar såsom åkares skoltider, arbetstider, ishallstider, hockeymatcher, tränartillgång mm är inte helt enkelt men givetvis strävar vi mot att våra åkare ska få det så bra som möjligt.

Skribent: Marika Brine
Epost: Adressen Gömd

.

 

 

SOMMARLÄGER

 

Uppstartsläger i Vallentuna (dagläger) v32 Anmäl HÄR (arrangeras av VKK)

 

 

 

SKRIDSKOSKOLAN

Föranmäl till nästa säsong och säkra plats: --> SÄSONG 20/21
(Vi erbjuder 10% rabatt på säsongsavgiften för er som bokar senast 30 maj) 

 

Postadress:
Viggbyholms IK - Konståkning
Box 4051
18304 Täby

Besöksadress:
Vaktgränd 7
18304 Täby

Kontakt:
Tel: 087563380
E-post: This is a mailto link

Se all info