Hoppa till sidans innehåll

Vad driver en konståkare?

24 JAN 2020 23:18
En konståkare lägger ner mycket av sin tid på träning och när tävlingen kommer är det några få minuter på isen som avgör utgången. För att se vad som driver en konståkare har vi intervjuat Celine. Läs hennes historia och tips hon ger.
  • Skapad: 24 JAN 2020 23:18

Vi undrar vad konståkningen betyder för Celine och när trivs du bäst på isen?

 

Det är egentligen svårt att beskriva hur mycket konståkningen betyder i och med att jag ägnar så mycket tid åt det, det ingår i min dagliga rutin och det är svårt att föreställa mig hur det skulle vara utan det. Men enkelt beskrivet så har konståkningen en stor plats i mitt liv. Jag har alltid något att göra. Det är en stor tillgång att få träffa mina kompisar och göra det jag tycker om på en och samma gång. Det handlar inte bara om att få vara på isen utan klubben och allt vi gör runtomkring betyder också enormt mycket. Jag trivs bäst på isen under träning när jag utmanar mig själv att prova nya saker. Här måste Helena vara med så klart eftersom hon vet när hon ska coacha och hjälpa mig att utvecklas. 

Att hålla på med konståkning på Celines nivå kräver träning flera timmar om dagen och på det ska läxor göras och häng med kompisarna hinnas med. Händer det att du inte har någon lust att träna?

 

Absolut, för det kan hända alla. När det inte går bra brukar det inte vara så roligt att träna. Jag kan tappa fokus och bli väldigt trött. Då brukar jag informera Helena om ”läget” och så försöker vi lösa det. Ibland innebär det att jag behöver gå av och vila, äta något eller avstå resten av träning för att inte riskera att skada mig själv eller andra då man lätt kan göra misstag när man är i den situationen. Om jag känner mig less på sporten under en längre tid brukar jag ta en eller några dagar ledigt så att jag kan känna längtan tillbaka till isen, träningen och kompisarna också så klart. 

Inom konståkning behövs många olika förmågor för att kunna utvecklas. Vill man komma till Elitserien så måste åkaren behärska både tekniken såsom hopp, steg och piruetter men även att genom sin åkning fånga publiken och tolka musiken. Vi frågade vad som hjälpt Celine att ta sig hela vägen till Elitserien?

 

 

Jag har ju åkt i över 8 år nu men sen förra säsongen har jag lyckats utvecklas mycket i min teknik och presentation …plus att jag fått vara hyfsat frisk och utan skador. Jag ändrade också mitt tankesätt innan den här säsongen startade. Tidigare var jag jättenervös och på tävlingar tänkte jag för mycket på att det var tävling. Nu försöker jag tänka att det är som en vanlig träning i hemmahallen. Jag försöker heller inte att överprestera och ta i för mycket, utan vara lugn och gå på rutin. Sist men inte minst har jag två fina program som jag känner mig säker med. Konkurrensen är tuff i Elitserien så Celine ser fram emot tävlandet med tillförsikt.

Att utvecklas inom konståkning kräver att ständigt bemästra allt svårare hopp, sätt att göra piruetter, har mer fart och snabbare fötter. Vad är det som du arbetar med för att bemästra?

Jag vill jättegärna sätta dubbelaxel snart då det kommer att hjälpa mig med poängen i kortprogrammet. Sen vill jag få till en snabbare och tightare rotation genom att sträcka på mig mer. Med en bättre rotationsförmåga klarar man svårare hopp. Jag har fått rådet att försöka efterlikna ett sugrör eller en tandkrämstub. :). Sen jobbar jag även på att ha en bra balans mellan skolan och träningen då det stundtals blir mycket på båda håll. Tipset är att ha en bra dialog med både skola och tränare. 

Celine avslutar med att berätta om att stödet runtomkring… från tränaren, kompisar, klubben och föräldrar som är viktigt. Jag tycker det ska bli jättekul att åka i elitserien men för min egen skull vill jag inte göra en för stor grej av det. Jag tar det som det kommer. 

Skribent: Marika Brine
E-post: Adressen Gömd

Välkomna tillbaka till säsongen 2021/2022!Anmälan till skridskoskolan

Med start v35, v40 (ny grupp), v42 eller löpande i mån av plats erbjuder vi skridskoskola på följande tider:

1-dagars
Torsddagar kl 16.05-16.50 (ny grupp med start v40)
Söndagar kl 11.30-12.20

2-dagars
Onsdagar kl 17.00-17.50 och Söndagar kl 12.30-13.20

3-dagars (Speed)
Onsdagar kl 17.00-17.50, Lördagar 14.45-16.30 och Söndagar 12.30-14.15

Vuxengrupp
Måndagar kl 21.00-22.00
och/eller
Torsdagar kl 21.30-23.00
Anmälan vuxengruppen

Träningsgrupp för tidigare tävlingsåkare
Måndagar kl 21.00-22.00
och/eller
Torsdagar kl 21.30-23.00
Anmälan träningsgruppen

Postadress:
Viggbyholms IK - Konståkning
Box 4051
18304 Täby

Besöksadress:
Vaktgränd 7
18304 Täby

Kontakt:
Tel: 087563380
E-post: viggbyholm.konstakni...

Se all info