Hoppa till sidans innehåll

Viggan på Djurholsmtrofen

15 FEB 2020 15:13
Tävla är en av de roligaste saker för en del åkare och idag sken solen på alla och Ellinor strålade ikapp med solen när hon klev upp på pallen som vinnare.
  • Uppdaterad: 15 FEB 2020 15:13

Idag började Djursholmstrofen med flera åkare från Viggbyholms IK Konståkning. I Ungdom 13 B körde Julia som slog till med personbästa på hela 25,86 efter att ökade både de tekniska poängen men främst poängen för utförandet. Under utförandet ligger bla skridskoteknik, hur man åker mellan de olika tekniska momenten såsom hopp och piruetter. Julia har fått nya svårigheter, vad gäller hopp och piruett, i sitt programm men det verkade inte bekymra henne idag.

Alisa började helt fantastiskt men föll oturligt på höften och gjorde sig illa, det tog dock inte många sekunder innan Alisa fortsatte åket och skakat av sig fallet och fokuserat vidare. En viktig förmåga som konståkare behöver är att efter ett fall kunna resa sig och fortsätta åket utan att mentalt tänka på vad som hänt eller att det kommer påverka åket framöver. Att falla under ett åk är inget konstigt, då alla från nybörjare till OS-stjärnor gör det ,och det är en del av att lära sig behörska nya svårigheter i alla situationer. Det som är viktigt att lära sig redan från början är att inte låta det påverka dig mentalt utan kunna fortsätta åka koncentrerat resten av åket som om inget har hänt och det är en styrka som Alisa visade idag.

Under söndagen representeras Viggbyholms Konståkning av Kiara, Alexandra i Minior och Ellinor i Juniorklassen. Alexandra gör sin första B-tävling i Djursholmshoppet och är sista åkare ut i tävlingen. Dagens minorklass är stor med hela 30 deltagare från Stockholmsområdet. För B-åkare i just Stockholmsområdet så är alla tävlingar inom distriktet, det ser lite annorlunda ut för andra delar av Sverige där antal klubbar och åkarantalet är lite lägre. Alla B-tävlingar som anordnas i Stockholmsdistriktet har inte alla klasser från Minior till Senior men i genomsnitt så har åkarna möjlighet till att deltaga i 6 tävlingar under säsongen.

I andra startgrupp fanns Kiara från Viggan som tillsammans med tränare Assal fick vänta in att de andra åkarna i uppvärmningsgruppen skulle göra sina program. En tävling har flera olika åldersklasser och ibland även olika undergrupper, om det är många åkare, som är en tävlingsgrupp. Inom varje tävlingsgrupp delas åkarna upp i olika startgrupper med mellan 5 och 8 åkare som går ut och värmer upp på isen samtidigt. Sedan får alla utom förste åkare gå av isen och vänta på sin tur. Kiara åkte säkert och satt alla hopp och piruetter där sista piruetten klassades som en nivå 2 piruett. Häng med i nyhetsflödet nästa helg så får ni lära er mer om piruetter och dess nivåer. När musiken tystnade och poängen annonserades ut stod det klart att Kiara slog personbästa igen genom sina 21,51 poäng. Tänk på att poängen inte går att jämföra mellan klasser eller åldrar utan bara med dina tidigare åk och ibland inte ens då. Det är olika domare vid varje tävling och de dömer olika så tänk istället på hur vad som gick bra och förstärk det.

Alexandra tog sig an tävlingen utan märkbar nervositet och inledde sitt program med en axel. Alexandra såg ut att trivas och programmet flöt på riktigt bra, trots att hon inte haft det så länge. Hopp och piruetter satt men efter drygt halva programmet så åker Alexandra in till sargen och pratar med sin tränare Assal. Från läktaren hör vi musiken fortsätta men inte Alexandra och oroar oss direkt att hon skadat sig. Som tur är det inte värre än att det råkade vara fel musik inlagd. Alexandra hämtar reservskivan, lämnar över den med ett stort leende och väntar in att rätt musik ska gå igång men det dröjer och dröjer och dröjer…

….till slut tröttnar Alexandra och väljer att gå av trots att de lyckats få igång rätt musik så det blev en annorlunda debut i B-klassen men nu vet hon hur det är att värma upp, gå ut och köra så nästa gång är det bara avslutet som är nytt. Publikens jubel fick hon även idag.

Sist ut under söndagen är Ellinor i klassen juniorer. Här är programmen längre än för miniorerna och fler tekniska moment görs samt att juniorerna har oftast klarat fler tester än de yngre klasserna och därmed har de svårare moment i sina program. Ellinor var på plats i god tid vilket behövdes då tidsschemat hade förskjutits efter en del strykningar av åkare.  Dagen avslutas med stora leenden efter ett helt fantastiskt åk av Ellinor där hon slog till med bästa poängen (29,42) av alla och tog hem segern! Det kan även ha varit personbästa. Att vinna är inte allt men ibland kan det kännas alldeles underbart att få vinna och känna styrkan i sitt åk. Ellinor låg jämnt med tvåan överlag men gjorde lite bättre ifrån sig när det kom till skridskoteknik och transitions. Transitions är det som sker i förflyttningen mellan olika tekniska moment och viktig för att få ett bra flyt i programmet. 

Stort grattis till alla deltagare

Skribent: Marika Brine
E-post: Adressen Gömd

Välkomna tillbaka till säsongen 2021/2022!Anmälan till skridskoskolan

Med start v35, v40 (ny grupp), v42 eller löpande i mån av plats erbjuder vi skridskoskola på följande tider:

1-dagars
Torsddagar kl 16.05-16.50 (ny grupp med start v40)
Söndagar kl 11.30-12.20

2-dagars
Onsdagar kl 17.00-17.50 och Söndagar kl 12.30-13.20

3-dagars (Speed)
Onsdagar kl 17.00-17.50, Lördagar 14.45-16.30 och Söndagar 12.30-14.15

Vuxengrupp
Måndagar kl 21.00-22.00
och/eller
Torsdagar kl 21.30-23.00
Anmälan vuxengruppen

Träningsgrupp för tidigare tävlingsåkare
Måndagar kl 21.00-22.00
och/eller
Torsdagar kl 21.30-23.00
Anmälan träningsgruppen

Postadress:
Viggbyholms IK - Konståkning
Box 4051
18304 Täby

Besöksadress:
Vaktgränd 7
18304 Täby

Kontakt:
Tel: 087563380
E-post: viggbyholm.konstakni...

Se all info